Derivate ale cerealelor
- Coji de floarea-soarelui
- Coji de soia
- Peleti din coaja floarea-soarelui
Cojile semintelor
In industria uleiurilor si grasimilor vegetale a tarii noastre cojile semintelor de floarea- soarelui constituie primul deseu valoros pentru economia nationala. Acest deseu apare in procesul tehnologic de prelucrare a semintelor in vederea obtinerii uleiului, in urma operatiei de decorticare.
La decorticare, insa, nu toate cojile se indeparteaza din miezul oleaginos, ci in functie de procesul tehnologic aplicat in miez se lasa 8 – 12 % coaja. Semintele de floarea-soarelui cu continut ridicat de ulei, asa cum este cazul soiului romanesc “Record” care se prelucreaza curent in fabricile noastre contin 22 – 27 % coji. Masa hectolitrica a cojilor este 15 – 20 kg/hl.
Folosirea cojilor semintelor de floarea – soarelui drept combustibil
Compozitia chimica elemetara a cojilor:
- carbon 51,0%
- hidrogen 5,9%
- oxigen si azot 45,0%
- sulf 0,1%
Prin ardere cojile furnizeaza 3500 – 4000 cal/kg. Cenusa rezultata prin combustibil reprezinta 0,8 – 1,2 % fata de coji, contine 10 – 12 % saruri de potasiu. Este folosita in agricultura ca ingrasamant pe terenurile cultivate cu floarea – soarelui sau in industria chimica pentru obtinerea K2CO3.
Folosirea cojilor semintelor oleaginoase in sectorul zootehnic
In ultimul timp cojile semintelor de floarea – soarelui sunt foarte solicitate in sectorul zootehnic pentru a fi folosite ca asternut in marile crescatorii de galinacee.
Pasarile consuma in acest caz si ultimele fractiuni de miez oleaginos care apar in coji sub forma de sparturi in proportie de sub 0,5 %.
Cojile semintelor de floarea-soarelui mai sunt utilizate si pentru: fabricarea placilor aglomerate, obtinerea furfurolul (furfurolul are multiple intrebuintari in industria petrochimica).