DDGS

Distribuitor DDGS

Borhotul furajer (DDGS) este un co-produs bogat în nutrienți ce rezultă în urma procesului de producere a etanolului. Utilizarea acestuia ca ingredient pentru nutriția animalelor este bine documentată atât ca un supliment de energie, cât și după conținutul de proteină. Astfel, DDGS-ul reprezintă o alternativă rentabilă pentru mai multe tipuri de ingrediente folosite la hrana animalelor.

În cadrul unui proces tehnologic , o dată cu distilarea etanolului se finalizează procesul de prelucrare a cerealelor; iar componentele non fermentabile sunt colectate și depozitate. Acest borhot, ulterior este uscat și amestecat cu fracția lichidă condensată din procesul de distilare, astfel obținându-se produsul final numit DDGS (Dried Distillers Grains with Solubles).

Distribuitor DDGS Borhot furajer

Borhotul furajer ( DDGS) poate fi din grau sau porumb, in functie de materia prima utilizabila pentru producerea etanolului.

Produsul este folosit cu succes in hrana animalelor, iar studiile realizate pana in prezent in tări din Europa de Vest, America si Asia au demonstrat atat o crestere a productiei de carne/ lapte cat si o eficientizare a costurilor de productie.
Unul din cei mai importanti factori este continutul de proteina, astfel daca in bob de griu mediu proteina este 12,26% atunci in borhot furajer de griu proteina este in mediu 22,5%, la fel in bob de porumb in mediu proteina este de 13,43% – in borhot furajer de porumb este in mediu 32%. Avantajele utilizării DDGS în hrana animalelor: aport de energie, proteine, fosfor, aminoacizi, valoare energetică înalta, uşor de ambalat şi depozitat, creşte eficienţa procesului de hrănire, reduce costul furajelor combinate, obţinerea unui profil nutriţional complet, termenul de păstrare pină la 6 luni.
Prin conţinutul ridicat de nutrienţi: proteine brute (25-35%), grăsimi (lipide) 2-12,5%, fibre 2,5-9,5%, conţinut mediu de amino-acizi cu valoare biologică ridicată, cca. 27% la care se adaugă conţinutul de calciu, fosfor, magneziu, mangan şi zinc, acest furaj poate constitui baza oricărei reţete de nutreţuri combinate pentru animale.

DDGS este folosit cu rezultate bune în alimentaţia diferitelor specii de animale şi păsări precum: suine, galinacee, bovine, ovine.